14 maj 2009

Justering av KU:s granskningsbetänkande

Kom precis från KU:sammanträdet. Idag justerade vi det stora granskningsbetänkandet KU20. Jag kom förvisso in i slutarbetet av granskningen men hann få en ganska god överblick av årets granskning av regeringen. Sammanfattningsvis kan man säga att antalet anmälningar av (nuvarande och gamla) regeringen har blivit färre, det har dock inte antalet reservationer från oppositionen. Enligt mig har nivån på anmälningarna inte heller blivit högre. Jag menar då rent konstitutionellt. Anmälningar kan vara spännade av tre olika anledningar: 1.konstitutionellt, 2.politiskt och 3.medialt. I årets gransking dominerar de politiska.

I årets granskning pekar KU på vissa generella saker som bör förbättras i regeringskansliet. Rutiner och arbetssätt som har stor förbättringspotential för att saker och ting skall bli tydligare och redovisningen bättre. I tre fall väljer vi även att peka med hela handen och konstaterar att berörda statsråd borde agerat på ett annat sätt. Vänsteralliansen har valt att reservera sig i flera fall, det rör sig då inte om några konstitionella reservationer utan snarare om ren och skär partipolitik.

Presskonferensen äger rum idag klockan 15.00 i KU:s sessionssal för den som är intresserad och själva debatten går av stapeln den 10 juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar