11 juni 2009

Äntligen avskaffas kårobligatoriet!

Pressmeddelande

2009 06 10

Riksdagsledamot
Anna Tenje
0705723900


Äntligen avskaffar vi kårobligatoriet

Idag beslutade riksdagen om kårobligatoriets avskaffande. Den 1 juli nästa år avskaffas tvångsmedlemskapen och ett frivilligt kårmedlemskap införs. Det är en historisk dag för landet studenter. Äntligen kommer föreningsfriheten gälla även för dem, säger Anna Tenje (M), riksdagsledamot som drivit frågan i många år.

- Studentkårerna gör ett viktigt arbete. Att studenter har ett inflytande på lärosäten och i dess utbildningar har en positiv påverkan på kvaliteten. För kårernas fortsatta arbete med ett bra studentinflytande kommer därför 30 miljoner per år att avsättas. Det motsvarar 100 kronor per student och år, säger Anan Tenje.

- Studentkårerna har också ett viktigt arbete i utvecklandet av den studiesociala situationen. Det är viktigt med en bra studiesocial situation för att få en lyckad studietid. Kårobligatoriets avskaffande ställer ökade krav på kårer och nationer att vinna förtroende från sina medlemmar, men jag är övertygad om att de kommer att ha den kreativitet och det engagemang som krävs för detta, säger Anna Tenje


----------------------------------------------------------------

Fakta om kår- och nationsobligatoriets avskaffande:

Idag är det obligatoriskt för studenter att gå med i en studentkår. Studenter som inte betalar kår- och nationsavgift stängs av från undervisningen och nekas skriva tentamen.

Från och med den 1 juli 2010 införs ett frivilligt kårmedlemskap. Alla studerande har rätt att tillhöra en studentkår men de får nu möjligheten att själva få välja om de vill ansluta sig eller inte.

Studentkårer och nationer får nu över ett års framhållning att kunna anpassa sig till de nya förutsättningarna.

Studentkårer får i framtiden, precis som idag, rätt att utse studentrepresentanter i universitet och högskolors styrelser, liksom i andra organ där representanter ska utses.

30 miljoner skattekronor kommer varje år att ges till studentkårerna för att stödja det studentinflytande som sker i styrelser och andra sammanhang.

Studentkårer och nationer får fortsatt generösa skattevillkor på ett sätt få andra i Sverige har.

Omröstningen i frågan om kårobligatoriet avskaffande utföll med röstsiffrorna 159 för, 136 emot och 16 ledamöter avstod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar