22 januari 2010

Kvotering - över min döda kropp

Vår kära partistyrelse har antagit en jämställdhetspolitisk plattform. Per Schlingmann presenterade förslaget i Veckans Affärer igår. Känns inte helt bra och jag tror inte att en Actimel hjälper. Uppenbarligen tycker vi numera att kvotering är ett bra sätt att få lika många män som kvinnor på chefsposter och i bolagsstyrelser. Tjena!

Jag tycker givetvis att det är bra att kvinnor och män kan konkurrera på lika villkor, men det är kompetensen som ska styra och vara det avgörande - aldrig könet. Jag tycker att det är tragiskt att moderaterna nu viker sig för populismen och inte håller fast vid sina principer. Kvotering kommer aldrig lösa de problem som finns. När ska vi lära oss att det inte är sådana här saker som vi politiker ska gå in ch lagstifta om, det blir helt enkelt kontraproduktivt för de driftiga, duktiga kvinnor som verkligen kämpat sig till toppen.

Partistyrelsen säger följande:

Sedan Alliansregeringen tillträdde 2006 har hälften av alla statliga toppjobb gått till kvinnor. Det är en förändring som beror på Alliansregeringens reformering av utnämningspolitiken. Kompetenta kvinnor som tidigare inte kunnat konkurrera på samma villkor som män har kommit in i rekryteringsprocessen. Det är ett bevis på att öppna processer gynnar kvinnor. Näringslivet och dess valberedningar borde inse detta och följa Alliansregeringens exempel. Även styrelserna i de statliga bolagen har en jämn könsfördelning. Klart sämre är könsfördelningen i de kommunala bolagens styrelser. Det har vi politiker ansvaret för att förändra. Allra sämst ställt är det i börsbolagens styrelser.

Då är min fråga... Har vi tillämpat kvotering under hela mandatperioden (utan att säga att vi faktiskt är för en kvotering) och inte gått på kompetens, eller om så inte är fallet, om man lyckas att rekrytera så många kvinnor utan kvotering i det offentliga varför ska vi då tvinga det privata att tillämpa kvotering? Låt tiden ha sin gång, debattera frågan och lyft fram goda exempel - det är nog en betydligt bättre strategi. Tvång har aldrig varit min grej och brukade inte uppskattas av moderaterna heller.

I korthet vill Moderaterna med det nya förslaget:

- Förändra utnämningsprocessen av styrelserepresentanter i de kommunala bolagen i syfte att skapa jämn könsfördelning.

- Att börsbolagen ska kompetensredovisa både styrelse, valberedningar och högre chefspositioner i sina årsredovisningar för att bättre belysa skillnaden mellan antalet kvinnor och män i ledande positioner och motivera till förändring.

Vad är nästa steg...? Ska vi föreslå en kvoterad föräldrarförsäkringen också? Då vet i alla fall jag vad mitt nästa steg är.

7 kommentarer:

  1. Underbart, äntligen en riksdagsledamot det går att lita på!

    SvaraRadera
  2. Bra rutit Anna! Håller helt med dig.
    Hälsningar
    Bodil

    SvaraRadera
  3. Toppen toppen toppen. Det är väldigt många m-sympatisörer som tycker som du. Stå på dig.

    mvh fredrik

    SvaraRadera
  4. Det finns alltså lite hopp för moderaterna i alla fall!

    SvaraRadera
  5. Bravo Anna!
    Tanken på att vi moderater kanske är beredda att lägga oss i hur privata företag tillsätter bolagsstyrelser gör mig förtvivlad!

    Stå på dig!
    Jan Olof Karlsson, Klippan

    SvaraRadera
  6. Bra skrivet, skönt att se att partiledningen är tämligen isolerad i den här frågan.
    mvh /Per Hagwall, ordförande Brommamoderaterna

    SvaraRadera