26 januari 2010

Skattesmällar när de är som bäst

Helt ärligt så är det nog första och enda gången som jag tycker att det känns bra med en ordentlig skattesmäll, antagligen sista också. Det har visat sig att både socialdemokraterna och SSU riskerar en ordentlig skattesmäll när förslaget om att slopa skattebefrielsen på ideella föreningars intäkter från lotteri, spel, reklam, sponsring och försläljning, går igenom. SSU & socialdemokraterna äger tillsammans A-lotterierna som drar in otroliga summor pengar till arbetarrörelsen. 2008 inbringade verksamheten drygt 53 miljoner för moderpartiet och SSU erhöll nästan 42 miljoner, skattefritt!

Även IOGT-NTO komemr att förlora en hel del pengar om förslaget går igenom. Att IOGT-NTO sysslar med spelverksamhet är för mig helt sjukt. En organisation som arbetar för att motverka droger och missbruk finansierar nästan helt och hållet sin verksamhet med hjälp av lotteriintäkter. Undra hur många som har blivit spelberoende tack vare dessa lotter?

Jag har ju förvisso svårt för att gilla vare sig nyinförda skatter eller skattehöjningar men det här känns inte så tungt att svälja. Med tanke på hur mycket pengar som redan pumpas in i arbetarrörelsen via fackförbunden (främst LO & Kommunal)är det ju trevligt att de ekonomiska villkoren för de politiska partierna utjämnas något.Det går fortfarande dock knappt att jämföra socialdemokraternas ekonomiska resurser med oss övriga (centern undantaget). Som tur väl är vinner inte den som har mest pengar utan den som har bäst politik.

Jag är absolut inte emot vare sig lotter eller spel. Bäst av allt vore givetvis om vi slopade spelmonopolet och tillät fler organisationer och företag bedriva spel- och lotteriverksamhet i Sverige och även vara registrerade här och därmed också betala skatt här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar