18 oktober 2012

Det var roligare förr...

Egentligen tror jag inte att det finns många saker som var bättre förr. Det mesta är betydligt bättre nu och sannolikt kommer vi att få det ännu bättre i framtiden. I ett avseende tycker jag dock att det var roligare förr och det stämmer när det gäller lekattraktionerna på våra lekplatser. Imorgon har jag det mindre roliga uppgiften att förklara för lekande barn och journalister att de mest uppskattade lekattraktionerna i Strandbjörket måste pensioneras och skickas till tippen... Det handlar om raketen, planeten och sist men definitivt värst flygplanet. Det har funnits på plats i över 50 år och jag vågar knappt tänka på hur många Växjöbor som lekt, skrattat och gråtit över dessa lekattaktioner, inte heller hur många som nu kommer att bli oerhört upprörda för att vi plockar bort dem.

Vi har dock lärt oss av tidigare misstag. När vi tog bort slänggungan i Linneparken var det många som hörde av sig när de upptäckte att den var borta. De var ledsna för att de inte fick chansen att ta med sig sina barn eller barnbarn och ta en sista tur. Förhoppningsvis skriver nu Smp om detta i helgen och de som vill får möjlighet att ta sig en tur ner till parken och vinka farväl och ta sig en snurr i raketen:).

Anledningen till att vi måste plocka bort dem är att de inte längre uppfyller säkerhetskraven, vi kan inte laga dem fler gånger hur gärna vi än skulle vilja. Vad som är så fruktansvärt tråkigt är att det blir oerhört svårt att ersätta dem. För det första görs inte lika roliga saker längre, EU:s regler är tuffa och ska man hålla sig till reglerna blir leksakerna slätstrukna och likriktade. Flygplanet hade aldrig uppfyllt kraven och raketen hade antagligen aldrig ens tillverkats. Men de är kul, så jäkla kul. De är lite farliga, bjuder på utmaningar men det är ju antagligen därför barnen älskar dem:). Dessutom kostar lekattaktioner ungefär vad en mindre kommun har i total budget. Att ersätta lekvärdet av dessa tre attraktioner kommer vi därför ha oerhört svårt att göra. Tur att ankorna finns kvar i Standbjörket även vintertid nuförtiden:)))

Välkomna imorgon vid 10 tiden till Strandbjörket om ni vill veta mer och är unga på gravsaft...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar