06 november 2012

Pressmeddelande Alliansen visar vägen




Alliansen visar vägen!

Växjö är en bra stad att cykla i. Men allt som är bra idag kan bli ännu bättre imorgon. I Tekniska nämndens budgetförslag för 2013 tar Alliansen till sig den kritik som Cykelfrämjandet framfört i sin KOMMUNVELOMETER VÄXJÖ 2012. Den mäter hur aktivt en kommun arbetar för cykling och kommunens insatser just nu. Av den framgår att Växjös insatser är goda men att skyltningen av cykelstråken inte är av högsta kvalité. Alliansen satsar nu resurser på förbättrad skyltning och gör det lättare att hitta och ta sig fram på våra cykelstråk.

I en kommentar säger Anna Tenje (M), ordförande i Tekniska nämnden, att alla åtgärder som främjar ett ökat cyklande i Växjö ger positiva miljöeffekter i form av ytterligare minskade koldioxidutsläpp. Malin Adell Kind (C) och Björn Svensson (M), ledamöter i nämnden, instämmer helhjärtat i Annas kommentar. De ser också att åtgärderna kommer att bidra till ökad trafiksäkerhet och att vi så småningom kommer att nå Alliansens mål att inte bara vara Europas grönaste stad utan även Sveriges bästa cykelstad.

-En annan viktig insats för att öka trafiksäkerheten för cyklister är vår satsning på 1 miljon på det befintliga cykelvägnätet. Det finns inget egenvärde i att bygga nytt om inte det befintliga håller en hög kvalité, menar Björn Svensson (M).

-Givetvis kommer vi även att bygga nya cykelvägar i enlighet med cykelvägplanen, här hoppas vi även på pengar från trafikverket för att realisera planerade cykelvägar i de mindre orterna, berättar Malin Adell Kind (C).

Utöver satsningen på bättre skyltning kommer Alliansen i Tekniska nämnden också föreslå att det görs en utredning om ett cykelparkeringsgarage i Växjö centrum för att underlätta för pendlare som vill cykla till stationen för att sedan fortsätta med tåg eller buss.

– Jag tror att detta är en oerhört viktig satsning för att få fler att välja cykeln och tåget framför bilen som färdsätt till arbetet om man har en bit att pendla, menar Sigvard Jacobsson (M) ledamot i nämnden. Utöver ett cykelgarage föreslår vi också att antalet cykelparkeringsplatser i centrum fortsätter att öka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar