14 september 2009

Diskussion om sjukskrivningar med Cristina Husmark Pehrsson

Cristina Husmark Pehrsson besökte Växjö för några dagar sedan och då fick våra medlemmar tillfälle att diskutera vår politik och våra förändringar inom sjukförsäkringar. En helt klart lyckad kväll som gav svar på många frågor. Vi diskuterade både rehabiliteringsgaratin, rehabiliteringskedjan och sjukvårdsmiljarden.

Det känns bra att så många nu går från långtidssjukskrivning till arbete. Vi inför nu tydliga regler och bra verktyg för att verkligen se till att den som är sjuk får rehabilitering och inte fastnar permanent i ett utanförskap.

För dem som är allvarligt sjuka och helt saknar arbetsförmåga finns ingen begränsning av antalet dagar och sjukpenning. Rykten om att vi tvingar svårt cancersjuka att söka arbete är helt absurda.

För dem som tidigare var förtidspensionerade har vi har skapat en ny väg tillbaka till arbete. Numera är det både tillåtet att arbeta, studera eller engagera sig ideellt med bibehållen sjukersättning. Detta för att de som varit sjuka långsamt skall hitta vägen tillbaka. Man kan tjäna upp till 43 000 kronor innan sjukersättningen reduceras. För de arbetsgivare som väljer att anställa någon som är sjukpensionär eller sjukskriven gäller dubbel rabbat på arbetsgivaravgiften, alltså dubbelt avdrag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar