08 februari 2011

Uppdrag Japan

Är i skrivande stund på väg till Japan. Anledningen till detta är att jag ska hålla ett anförande om kommunens miljöarbete på en "Low Carbon Conference" i Kyoto. Japans regering ska kröna Japans bästa kommun när det gäller att minska CO2 utsläpp och i detta sammanhang har Växjö blivit utvalda att komma och berätta om vårt arbete. Växjö är internationellt väldigt kända för det arbete vi har gjort i "Europas grönaste stad". Vi lyfts fram av många som bäst i världen... Har en känsla av att det inte är särskilt många som bor i Växjö eller i Sverige som är medvetna om detta. En stor utmaning för oss i Alliansen är faktiskt att informera våra invånare om just detta och få dem att inse vad det innebär och kan utvecklas ytterligare för Växjö i framtiden. Vi bedriver en "miljöindustri" i kommunen och använder "europas grönaste stad" utmärkelsen som varumärke i alla avseenden. Något som har varit extremt framgångsrikt. Vi sätter Växjö på kartan, drar hit nya företag, utvecklar samarbete med Linnéuniversitetet, alla möjliga nätverk och samarbetar med otaliga städer och läner runt om i världen. Allt för att ett bra Växjö ska bli ännu bättre och locka ännu fler både att bo och leva men även turista i vår stad.

Det i särklass bästa argumentet för vårt miljöarbete som får alla att lyssna och gör oss unika är att vi minskat vårt CO2 utsläpp med 35% per invånare samtidigt som tillväxten ökat med 64%. Det visar på att vi kan vara miljövänliga och samtidigt utvecklas, öka välståndet och låta ekonomin växa. Hoppas att japanerna kommer att vara lika imponerade efter min dragning.

Ska bli oerhört spännande att spendera några dagar i Japan. Det här är mitt första internationella uppdrag i egenskap av kommunpolitiker. Har ju fått miljöfrågan som speciellt ansvarsområde i kommunstyrelsen och tycker att det här ska bli hur kul som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar