24 februari 2011

Europas renaste stad?


Idag skriver jag i Smålandsposten om nedskräpning och den nya lagstiftningen som är på gång i riksdagen. Jag argumenterar för att vi bör bli mer som Japaner och helt enkelt inte slänga skräp på marken samt att Växjö bör satsa på att bli inte bara europas grönaste stad utan även den renaste.

Europas renaste stad?
Hur svårt kan det vara att låta bli att slänga papper, fimpar och annat skräp på marken? Hur kommer det sig att världens mest miljömedvetna medborgare och miljövänligaste land inte har det rent och snyggt på sina gator och torg? Två frågor som förbryllar mig. Jag kommer nyligen hem från en resa till Japan och där slog det mig att jag i stort sett aldrig såg ens en liten pappersbit som låg på marken. Det fanns inte heller fler papperskorgar eller fler renhållningsarbetare - japaner slänger helt enkelt inte skräp på marken.

Jag vill att Växjö ska vara en attraktiv och vacker stad. Stora satsningar har gjorts och kommer att göras för att förbättra och förfina stadskärnan, våra grönområden och parker ytterligare. Med vad är dessa satsningar värda om vi inte ens kan hålla snyggt och rent i och kring dem?

Även regeringen har uppmärksammat problemet med nedskräpning och föreslår en lagändring som (antagligen) träder i kraft i sommar. Nedskräpning är redan i dag förenat med straffansvar enligt miljöbalkens regler. Det krävs dock att polisen skriver en anmälan för att ingripa och kunna ställa nedskräpare till svars. Lagändringen som regeringen föreslår öppnar för att ordningsbot kan utfärdas direkt på platsen. Att det blir möjligt att ge böter för nedskräpning direkt på plats tror jag är bra. Principen att den som smutsar ner får betala är viktig även i detta avseende samtidigt som detta förhoppningsvis Även regeringen har uppmärksammat problemet med nedskräpning och föreslår en lagändring som antagligen träder i kraft i sommar. Nedskräpning är redan i dag förenat med straffansvar enligt miljöbalkens regler. Det krävs dock att polisen skriver en anmälan för att ingripa och kunna ställa nedskräpare till svars. Med lagändringen öppnas nu för att ordningsbot kan utfärdas direkt på platsen. Den nya lagstiftningen, som innebär att det blir möjligt att ge böter för nedskräpning direkt tror jag är bra. Principen att den som smutsar ner får betala är viktig även i detta avseende samtidigt som detta förhoppningsvis leder till fler patrullerande poliser på våra gator och torg.

Är det rent och snyggt på gator och torg bidrar i sig till att färre människor skräpar ner. Det handlar om att skapa en positiv spin-off där attityden helt enkelt är att det inte är ok att slänga skräp och fimpar på gatorna. Hur man skapar en attitydförändring är svårare att beskriva men här tror jag alltid att det är en vinnande strategi att börja i förskola och skola med barnen som sedan glatt för budskapet vidare till föräldrar, mor- och farföräldrar, grannar och helt främmande personer på gatan.

Vi måste dock göra fler saker samtidigt och ett led i det la kan vara att storsatsa på renhållning under en viss tid. Vi har många som idag inte har ett arbete att gå till och mer än gärna skulle vilja ha en meningsfull sysselsättning och bidra till ett vackrare Växjö. Varför inte aktivera dem i ett projekt?

Det krävs helt enkelt att vi alla, medborgare, politiker, fastighetsägare och butiksinnehavare tar vårt ansvar för att tillsammans göra Växjö renare och vackrare. Kanske behöver vi fler papperskorgar och renhållningsarbetare eller så handlar det helt enkelt bara om att vi måste bestämma oss för att bli lite mer som japanerna och inte slänga skräp på marken. Min målsättning är att Växjö ska bli inte bara den grönaste utan även den renaste staden i Europa.

Anna Tenje
Ordförande Tekniska nämnden

3 kommentarer:

  1. Sen kan man ju fråga sig hur "grönt" det är att skicka iväg kommunpolitiker till Japan.

    SvaraRadera
  2. Stoppa fimpen i fickan!

    Jag är rökare och röker alltid utomhus.
    Tidigare kastat jag mina fimpar på marken.
    Oavsett om jag är i stadsmiljö eller ute i naturen.
    Är jag i segelbåten försvinner fimpen ner i böljorna till fiskarna.
    Ful vana. Jag har inte tänkt eller förstått hur giftiga och farliga fimpar är förrän nu.

    Förra året fick jag en liten smart fimpsamlare med tändare, cigbuster, som jag har i fickan.
    I den släcker och samlar jag mina fimpar. Och tömmer den sedan i sophinken.

    Jag röker ett paket om dagen.
    Det blir 7.500 fimpar varje år som jag nu lärt mig att inte kasta hur som helst.
    Tänk om 10 rökare gjorde likadant som jag så blir det 75.000 fimpar.
    I Sverige finns 1,3 miljoner rökare.
    Tänk om 1000 rökare tar ansvar för sina fimpar, då hamnar
    7.500.000 fimpar på rätt ställe - i sophinken.
    Förstår att folk gnäller på oss rökare.
    Tycker själv inte om att gå omkring på trottoarer
    som ser ut som en askkopp.

    SvaraRadera
  3. Stoppa fimpen i fickan!

    Jag röker alltid utomhus och kastar fimparna på marken.
    Förra året köpte jag på nätet en liten smart askkopp med tändare som jag bär i fickan.
    I den släcker och samlar jag mina fimpar. Ett paket går åt om dagen.
    Det blir 7.500 fimpar varje år som jag nu lärt mig att inte kasta hur som helst.
    I Sverige finns 1,3 miljoner rökare. Om 1000 rökare tar ansvar för sina fimpar, då hamnar 7.500.000 fimpar på rätt ställe till slut - i sophinken. Förstår att folk gnäller på oss rökare. Vem tycker om att gå omkring på trottoarer som ser ut som en askkopp.

    SvaraRadera