16 november 2009

Fler måste ta ansvaret för ensamkommande barn

Jag och min riksdagskollega Katarina Brännström skriver i dagens Smålandsposten om ensamkommande flyktingbarn och den debatt som flammat upp i Vellinge kommun i Skåne.
Mottagandet av ensamkommande barn är en kommunal angelägenhet men betalas av staten. Det är ett frivilligt åtagande så idag råder akut brist på platser eftersom för få kommuner tecknat avtal med Migrationsverket. Jag och Katarina argumenterar för att vi har gemensamt ansvar att ta hand om flyktingar som kommer till vårt land och att fler kommuner borde teckna avtal med migrationsverket. Det är svårt att förstå hur man resonerar i Vellinge, för oss är det självklart att stå upp för alla människors lika värde och rättigheter.

Nedan finner ni artikeln i sin helhet.

Den konflikt som uppstått angående transit-boendet för ensamkommande barn som Malmö stad öppnar i Vellinge kommun är högst beklaglig. Vi har ett gemensamt ansvar att ta hand om flyktingar som kommer till vårt land.

Det handlar framförallt om en kommunikationsmiss. Eftersom Vellinge kommun berörs av Malmö stads beslut hade det varit naturligt att informera och kommunicera, vilket inte skett. Det är ändå svårt att förstå Vellingebornas reaktion. För oss är det självklart att stå upp för alla människors lika värde och rättigheter. Vi har ett gemensamt ansvar att ta hand om flyktingar som kommer till vårt land.

Vi ser i varje nyhetssändning de svåra förhållanden som råder i Afghanistan, Irak, och Somalia – varifrån de flesta av de ensamkommande barnen kommer ifrån.
Massor av människor tvingas fly från sina hem och många hamnar i flyktingläger. De stora flyktingströmmarna i Europa finns i länderna kring Medelhavet, en del av dessa flyktingar kommer till Sverige och några av dem är ungdomar under 18 år.
Antalet ensamkommande barn som söker asyl i Sverige har ökat kraftigt den senaste tiden. Medan politiker bollar över problemen till andra och träter om pengar är det barnen som får lida, utan stöd och utan vettigt boende. Ett gott omhändertagande leder till att ungdomarna snart kan stå på egna ben och bidra till det svenska samhället.

Mottagandet av ensamkommande barn är en kommunal angelägenhet men betalas av staten. Det är ett frivilligt åtagande så i dag råder akut brist på platser eftersom för få kommuner tecknat avtal med Migrationsverket. I dag är det tyvärr endast en tredjedel av Sveriges kommuner som tar emot dessa barn. Ungefär 500 barn har därför ”fastnat” i någon av de fyra ankomstkommunerna. Det är ett problem, ansvaret är och ska vara gemensamt för alla.

Det är viktigt att framhålla att det inte handlar om någon ökad kriminalitet eller andra samhällsproblem i de kommuner där dessa ungdomar placerats. Tvärtom är det många kommuner, såsom Lessebo, som vittnar om positiva erfarenheter.

Under hösten har läget i ankomstkommunerna hastigt och allvarligt förvärrats. Moderaterna och migrationsminister Tobias Billström har därför arbetat hårt för att få fler kommuner att ta sitt ansvar. Vår förhoppning är att fler kommuner ska ansluta sig samt att de som redan tar emot ensamkommande flyktingbarn ska ta emot fler.

Dessa barn behöver stöd och hjälp för ett så bra liv som möjligt i väntan på besked i asylprocessen och livet därefter. Det är oacceptabelt och ovärdigt att behandla dem på det sätt som nu görs.

Katarina Brännström & Anna Tenje (M)

1 kommentar:

  1. Bra artikel. Helt rätt; jag håller så klart med er helt och hållet! Sofia Lindblom

    SvaraRadera