11 november 2009

Ljuset finns i Kronoberg


Kom precis från ett seminarium här i riksdagen som anornades av Företagarna. Det var årets småföretagarbarometer som presenterades. Mycket intressanta och siffror presenterades som stämde väl överrens med de studiebesök och samtal med företagare som jag har haft den senaste tiden.

Vad som är extra positivt är att det ser så bra ut för Kronoberg. Den negativa utvecklingen från i våras har förbytts i en positiv utveckling och näst efter Gotland har Kronoberg den största tilltron på framtiden i riket.

Sammanfattningsvis kan man säga att konjukturnedgången för landets småföretag förvisso fortsätter att sprida sig till fler branscher men att optimismen inför nästa år är större och mer utbredd. Många tror att botten är nådd och att orderingången nu ökar och sysselsättningen följer med upp. Lönsamheten beräknas också bli större och 64 % av alla företag ser goda möjligheter att expandera och fortsätta växa.

Ett problem för att expandera ytterligare för företagen är att trots att vi har en hög arbetslöshet så ser företagen det som ett problem att rekrytera arbetskraft. Det råder helt enkelt arbetskraftsbrist inom flera branscher. Detta är något som vi borde titta närmare på.

Ett annat problem är att flera företag har eller har haft likviditetsproblem det senaste halvåret. Det ser dock ut som om detta är ett övergående problem som kommer att lösas.

Vad som är än mer positivt är att företagen trots den lågkonjuktur som varit satsat på nya produkter och ny teknologi. detta innebär att de nu ligger i framkant när det vänder och kan stärka sin framtida konkurrenskraft.

På det stora hela ser det därför ganska ljust ut och det är då särskilt glädjande att Kronoberg toppar flera listor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar