03 november 2009

Bättre villkor för unga på arbetsmarknaden


Sverige har en hög ungdomsarbetslöshet och regeringen har vidtagit kraftiga åtgärder för att lösa problemet, men mer kan och behöver göras på detta område för att förbättra villkoren för våra unga. Under riksdagens motionsperiod, som precis är avslutad, skrev vi därför en motion som syftar till just detta genom en rad olika förslag, skriver Anna Tenje (M) och Jan R Andersson (M) i Smålandsposten 30/10

Jämfört med övriga EU länder har Sverige en förhållandevis hög arbetslöshet bland ungdomar. Att skapa fler jobb för unga är en mycket viktig fråga. Regeringen har redan gjort en kraftig sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga med 17 miljarder – detta för att sänka trösklarna på arbetsmarknaden för ungdomar så att det nu blivit mer lönsamt att anställa unga. I detta sammanhang bör noteras att (s) i sin skuggbudget vill ta bort denna sänkning, vilket skulle kraftigt försvaga ungdomars chanser till jobb och höja deras tröskel in till arbetsmarknaden. Det finns dock fler saker som lätt kan åtgärdas för att underlätta för ungdomar att ta sig i på arbetsmarknaden.

En värdefull väg in på arbetsmarknaden för ungdomar är praktikplatser. Härigenom får de en första kontakt med arbetslivet, de får sina första arbetsuppgifter och en värdefull erfarenhet – vilket underlättar deras chanser på arbetsmarknaden. Antalet praktikplatser måste bli fler, både inom det privata näringslivet och inom den offentliga sektorn. Kommuner och landsting bör i detta sammanhang ta ett större ansvar och förbättra möjligheterna för unga att få en praktikplats. Sverige behöver fler som arbetar inom den offentliga sektorn och praktikplatser är då en bra inkörsport. Det skulle bli en win-win situation både för praktikanten som får erfarenhet och en känsla av arbetslivet och för den offentliga sektorn som får ett extra tillskott i verksamheten.

I stora delar av landet utgör industrin en betydande del av det lokala näringslivet och är därtill en viktig arbetsgivare. Det skulle vara värdefullt för många ungdomar att prova på ett arbete inom den svenska industrin – dels för dem själva och dels eftersom ung arbetskraft behövs inom industrin. Men 18 års-gränsen för arbete vid maskin är ett hinder för ungdomar som vill få en första arbetslivserfarenhet inom industrin. I dagens moderna industri är det stora flertalet maskiner så pass säkra att ansvarsfulla och tekniskt kompetenta ungdomar inte skulle ha några svårigheter att arbeta vid dem och det skulle således inte innebära några säkerhetsrisker. Åldersgränsen för arbete vid maskin bör därför sänkas.

I Sverige har vi många kreativa unga och undersökningar visar att nästan 75 procent av våra unga skulle kunna tänka sig att starta eget. Kunskap, motivation och goda idéer har ingen åldersgräns. Samtidigt har vi få företagare i Sverige. Det är därför glädjande att regeringen har aviserat i budgetpropositionen att även ge starta eget bidrag till unga under 26 år. I detta sammanhang är det viktigt att starta eget bidrag för unga ges på samma villkor och med samma stöd som det bidrag som funnits tidigare.

Unga arbetslösa får delta i jobbgarantin först efter att ha varit inskrivna vid arbetsförmedlingen i tre månader. De har visserligen tillgång till stöd och hjälp men det är inte rimligt att det tar tre månader innan det blir full fokus på just jobbsökande. Vi anser därför att tidsgränserna i jobbgarantin bör ses över för att skapa större flexibilitet i systemet samt göra det mer individanpassat för att motverka långtidsarbetslöshet och inaktivitet.

En annan regel som bör ändras för att göra det mer attraktivt för ungdomar att söka jobb på annan ort och flytta dit jobben finns är reglerna för flyttbidrag. Flyttbidrag och pendlingsstöd är till för att underlätta geografisk rörlighet på arbetsmarknaden genom att ge ekonomiskt stöd till den som söker jobb eller arbetar utanför hemorten. För att få flyttbidrag och pendlingsstöd måste man ha fyllt 25 år och för att få stöd till resa för att söka jobb på annan ort är åldersgränsen 20 år. Detta är diskriminerande och bör avskaffas. Alla oavsett ålder borde få ta del av denna möjlighet.

Många ungdomar står utan jobb, samtidigt står Sverige inför en våg av stora pensionsavgångar inom ett par år. Detta gör det extra viktigt att skapa goda förutsättningar för våra unga att komma in och utvecklas på arbetsmarknaden redan nu, få erfarenheter och öka kompetensen, istället för att hamna i utanförskap.

Anna Tenje (M)

Riksdagsledamot Kronoberg

Jan R Andersson (M)

Riksdagsledamot Kalmar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar