06 november 2009

Ny naturskyddspolitik - ett steg i rätt riktning

PRESSMEDDELANDE
Moderaterna i Riksdagen

Anna Tenje (m)
Riksdagsledamot Kronoberg
Tel. 0705723900
anna.tenje@riksdagen.se


Riksdagens beslut idag om ny naturskyddspolitik är ett klart kliv framåt, säger Anna Tenje (m)

- Den nya naturskyddspolitiken, Hållbart skydd av naturområden, är ett steg i rätt riktning. Vi får nu större fokus på markägarnas kunskap och deras betydelse i vår naturvård, vilket har förbisetts tidigare. Utgångspunkten ligger i att den som äger mark och har erfarenhet av naturvård vårdar skogen bäst. Med detta beslut värnas den biologiska mångfalden och staten får en mer rådgivande roll i arbetet med att skydda värdefull skogmark, istället för att staten ska äga onödiga arealer mark som kan skötas bättre privat och med större lokal förankring .

Det sa Anna Tenje (m), riksdagsledamot från Kronoberg, i samband med att Riksdagen i veckan har beslutat om ett nytt naturskydd som bygger på ansvar och på ett större fokus på markägarna.

- Under mandatperioden har jag lämnat in flera motioner i just detta ämne. Riksdagens beslut är därför extra glädjande. I mina motioner har jag betonat vikten av att förbättra samarbetsklimatet mellan markägare och staten. Det är också positivt att toleransavdraget för markägare nu avskaffas vilket kommer att innebära enklare och snabbare processer vid skydd av natur samt att markägaren får en kompensation när naturvärdena i skogen värnas.

- Ett annat tema i den nya naturskyddspolitiken som även återfinns i mina motioner är att öka antalet naturvårdsavtal. Dessa är viktiga för att öka flexibiliteten för de olika skyddsformerna för både markägare och länsstyrelse vad gäller ersättning och avtalslängd. På detta sätt ökar samarbetet dem emellan och vi kan hitta fler former för att bevara vår natur – både frivilligt och formellt skydd - då incitament ges för att markägare ska kunna ta egna initiativ till naturskydd.

För mer information kontakta Anna Tenje 0705723900 anna.tenje@riksdagen.se eller Anna Eriksson, Politisk sekreterare 08-786 5253, 0737-672060 anna.m.eriksson@riksdagen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar