01 mars 2010

FP vill utveckla Sahlin vill avveckla

Det finns lika många olika giv om avdraget för hushållsnära tjänster som det finns partier, nästan. Alliansen tycker att avdraget är bra och är oerhört nöjda över hur utfallet med nya vita jobb blivit. FP tycker att avdraget är så bra att de vill utveckla och bredda RUT avdraget ytterligare. De rödgröna å andra sidan är långt ifrån ense. MP vill ha avdraget kvar lika mycket som V vill spola ner det i toalettstolen. S är totalt splittrade. Sossarna i storstadsregionerna har sett dess positiva konsekvenser vill nu ha kvar avdraget medan övriga sossar vill avveckla det. Frågan är hur de rödgröna ska lyckas enas kring denna fråga. Jag tror att det är stor sannolikhet att skatteavdraget för hushållsnära tjänster kommer att förändras om det blir en rödgrön regering. Vänstern kan aldrig godta att det finns kvar i den form som vi har idag. Sannolikt kommer det även att ske förändringar när det gäller ROT avdraget så S inte vill att det ska vara permanent utan beroende på konjukturen.

Anledningen till att jag gillar ROT och RUT avdragen är många. Den främsta och enklaste förklaringen är att ROT och RUT ger jobb och ökar företagandet. Målet med ROT- och RUT-avdragen är att stimulera till nya jobb och öka företagandet. Enligt en rapport från Företagarna har införandet av de två avdragen överträffat alla förväntningar och varit positivt för både ekonomin och sysselsättningen. Många som tidigare jobbade svart eller stod utanför arbetsmarknaden har tagit sig från utanförskap till arbete. Rapporten visar att lågt räknat har avdragen skapat 12 000 nya jobb men att effekten kan vara uppemot 35 000 jobb.

En undersökning från Almega visar att RUT-avdraget skapat minst 7300 nya heltidsjobb fram t o m juni 2009 denna siffra beräknas nu ligga på ca. 10 000 nya jobb eftersom efterfrågan har stigit ytterligare. Vad som är extra glädjande är att 9 av 10 nyanställda i hemserviceföretag kommit direkt från arbetslöshet, de flesta av dem är lågutbildade kvinnor och invandrare. RUT-avdraget är fantastiskt på många sätt, men jag gillar det framförallt för att det ger så många långtidsarbetslösa en möjlighet att ta sig in i arbetslivet och bort från utanförskap.

ROT- och RUT-avdragen bekämpar svartjobb och är dessutom gynnsamma för statskassan. För varje krona som betalats ut får staten tillbaka minst en krona och femtio öre. Många nya företag har skapats och en fjärdedel av byggföretagen uppger att personalstyrkan är större nu än om avdragen inte införts. Regeringens satsning har alltså varit positiv både för statsfinanserna och för sysselsättningen. Och vem sade att skattesänkningar inte skapar jobb och företagande?

Det är viktigt för näringspolitiken att dessa avdrag får vara kvar och ge ytterligare drivkrafter till nya jobb och för att motverka svartjobb. Det ska löna sig att arbeta och det ska vara lönsamt att starta företag och anställa – även i branscher som oppositionen av ideologiska skäl föraktar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar