04 februari 2010

Folkhälsofascism!

Pressbyråkiosken på lasarettet i Växjö får inte sälja varken cigaretter eller snus längre. Detta är folkhälsofascism när det är som värst. Jag blir upprörd av två anledningar egentligen. För det första och kanske det mest självklara så anser inte jag att politiker ska lägga sig i vad folk väljer att stoppa under läppen eller inhalera. För det andra så tycker jag att det är oroväckande att ett borgerligt styrt landsting slår undan fötterna på en företagare på detta sätt. Hur ska de kunna bedriva sin verksamhet i framtiden när de inte får bestämma över sitt eget sortiment?

Man kan ju fråga sig vad nästa steg blir. Mig veterligen har kiosken spel & dobbel, är det verkligen något som landstinget Kronoberg borde erbjuda sina patienter och personal. Spelmissbruket är ju ett stort probelm, eller? Kiosken säljer även mängder av godis och andra onyttigheter. Hjärt och kärl sjukdomar pga fettma och konsumtion av onyttig mat är ju ett betydligt större problem idag än vad exempelvis snuset någonsin har åstadkommit. Borde man förbjuda försäljning av detta också? Var går gränsen för vad man kan förbjuda som politiker i folkhälsans namn.

Jag tycker ju givetvis att det är bra om personal och patienter röker så lite som möjligt. Det är ju uppenbarligen inte särskilt nyttigt men det är inte vårt beslut som politiker att bestämma över. När det sedan gäller snusningen så skulle jag vilja se den forskningen som bevisar dess skadeinverkan som ger upphov till dessa långtgående beslut. Jag anser att det är betydligt bättre om folk snusar istället för att röka. Snus kan till och med vara ett bra sätt att sluta röka på i mina ögon och borde snarare uppmuntras av sjukvården till de patienter som vill men inte kan sluta röka på annat sätt.

Vad jag egentligen blir mest förbannad för är att detta händer i ett borgerligt styrt landsting. Moderaterna har tidigare varit emot dessa förslag och argumenterade sakligt och proncipiellt mot rök och snusförbudet på arbetstid som landstinget Kronoberg var först med att införa i landet för några år sedan. Vi har tidigare hållt den principiella fanan högt men nu fallerar den uppenbarligen. Högst beklagligt!


http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/oviss-framtid-for-lasarettskiosken(1758031).gm

3 kommentarer:

  1. ja, du tycker väl att smuggelsprit är OK också antar jag
    Att jmf något så direkt farligt som tobak/sprit med spel o dobel är ju bara löjligt.
    Vill du fortsätta på det spåret kan du ju säga att motion skall förbjudas för det skapar ju benbrott...

    SvaraRadera
  2. Håller med!
    Det är inte särskilt klokt av moderater& co att fatta såna beslut av flera skäl. Man tar död på en egenföretagares rörelse, man styr vad människor ska köpa och man vill försämra servicen för patienterna

    SvaraRadera
  3. Wow! En politiker som vågar ta bladet från munnen i tobaksfrågan och säga att människor bör få bestämma själva om de vill saluföra en laglig produkt till allmänheten eller inte. Heder åt Anna Tenje! Man blir ju nästan rörd till tårar med tanke på vår tids häxjakt på människor som röker tobak, all junkscience som omger den varan och många av dess påstådda risker(några risker är reella, andra finns bara i folkhälsofascisternas fantasi, frammanade av deras oändliga kontrollbehov). Och så kommer här en politiker som vågar hävda vår lagstadgade rätt att få sälja och köpa en legal vara. Tack, tack, tack Anna!

    SvaraRadera