22 februari 2010

SJ, regeringen eller de högre makterna...

För första gången anser jag att SJ får oförtjänat mycket dålig kritik. Visst många tåg står stilla, visst övriga tåg är försenade och chansen att komma fram i tid är minimal. Men vem kan vara förvånad? Det har snöat i snitt 30 cm bara i helgen och det är 15 minus ute. Man behöver ju knappast vara Einsteins lillebror för att räkna ut att detta innebär problem i trafiken i allmänhet och i kollektivtrafiken i synnerhet. Jag tycker inte att det är särskilt allvarligt, problemen är ju övergående. Snön kommer sluta falla och SJ och banverkets personal kommer antagligen att komma ikapp inom kort. Visst borde SJ informera mera och oftare om avgångar som är försenade eller är inställda men jag tycker att ansvaret även måste ligga på oss som ska ut och resa. Kanske kan man inte räkna med att allt fungerar som det ska under dessa väderförhållanden. Men jag tycker knappast att det är SJ:s fel, de gör nog vad de kan i detta läge.

Sedan kan man ju verkligen undra om det är hela världen att man kommer försent eller inte kan komma fram alls till sitt arbete idag om man är pendlare? Vilken arbetsgivare kommer att vända detta mot den anställde, vilken arbetsgivare kommer att göra avdrag på lönen för att man inte kom i tid en dag som denna? Och skulle någon mot förmodan råka riktigt illa på grund av detta hade man nog problem på arbetsplatsen redan innan samt borde se sig om efter ett annat jobb med en bättre arbetsgivare.

Nu har arga röster även riktat sig mot regeringen. Uppenbarligen är det regeringens fel att tågen inte rullar som de ska. Förstod inte riktigt vad kritiken bestod i men antagligen måste det handla om att regeringen borde ha en större beredskap för situationer som dessa. (För mig veterligen är det ingen i regeringen som är tågförare eller banarbetare) Större beredskap för snö och kyla kanske man kan önska. Samtidigt ska vi då vara medvetna om vad det kostar att ha beredskap för att klara av alla möjliga tänkbara situationer vid alla tänkbara tillfällen.

Vid katastrofen i Thailand skulle vi ha större beredskap för att snabbt kunna ta hem våra skadade svenskar samt snabbt kunna skicka ner hjälp, vid "krigssituationen" i Libanon skulle vi ha ökad beredskap att ta hem svenskar som befann sig i fara, vid stormen Gudrun skulle vi ha ökad beredskap både vad gällde att ta hand om nödställda och fixa elen samt röja skog mmm mm. Vissa situationer är allvarligare än andra och vi måste hela tiden prioritera, i det här fallet anser jag nog att den budget som SJ och banverket har ska användas i första hand. Regeringen har dessutom tillfört SJ och banverket stora resurser under mandatperioden för att förbättra punktligheten och servicen.

Jag tycker därför inte att vi bör gnälla på varken SJ eller regeringen i det här fallet utan snarare vända oss till de högra makterna om vi har behov av att få utlopp för vår ilska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar