08 april 2010

Fler lärlingsjobb för ungdomar

Jag tycker att förslaget om att satsa på fler och bättre lärlingsanställningar för ungdomar är en utmärkt idé för att minska ungdomsarbetslösheten. Samtidigt som ungdomar får en meningsfull och bra utbildning som verkligen kan ge dem en bra plattform i livet och ett arbete slipper de också gå arbetslösa. Ett arbete är alltid bättre än att vara arbetslös. Jag håller med Jan Björklund helt och fullt då han säger att "Det är bättre att en 19-åring har en lärlingsanställning med låg lön, än att 19-åringen hoppar av skolan och går arbetslös med socialbidrag." Hoppas att dagens 19 åringar också tycker det.

Utredningen som presenterades igår föreslår bland annat att en särskild, tidsbegränsad anställningsform införs för elever i gymnasial lärlingsutbildning.
Det är arbetsgivaren som bestämmer om den enskilde lärlingen ska erbjudas den föreslagna anställningen. Anställningsformen ska finnas i en ny lag och anställningen bygger på att eleven och företaget lever upp till det utbildningskontrakt som tecknats mellan skola, arbetsplats och elev. Anställningen upphör när utbildningen är färdig eller om någon bryter utbildningskontraktet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar